Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSЧт, 2024-03-28, 23:17
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Червень » 12 » Облаштування зони відпочинку та зариблення озера по вулиці Леніна – важлива подія в житті селища
Облаштування зони відпочинку та зариблення озера по вулиці Леніна – важлива подія в житті селища
15 червня в селищі Гостомель відбудеться урочисте відкриття розчищеного і облагородженого озера по вулиці Леніна, приурочене до традиційного святкування Дня молоді і спорту. 
Старожили пам’ятають, що в середині ХХ ст. сучасний став був заболочений, порослий непрохідними чагарниками і очеретом. Сюди з острахом спускались мешканці околодку, щоб накопати природного торфу для опалення житла. 
Згодом болото почали використовувати як піщаний кар’єр, де видобували сировину для склозаводу. Коли пісок вибрали до рівня ґрунтових вод, експлуатація об’єкту стала нерентабельною; до того ж вирішенню екологічних проблем не сприяла економічна ситуація в країні по завершенні Великої Вітчизняної війни. 
Внаслідок накопичення ґрунтових і атмосферних вод на місці покинутого кар’єру утворився невеликий ставок; в післявоєнний період в ньому навіть розводили рибу. 
Остання чистка озера проходила в 1970-х рр. Щоб закріпити її результати, зробити водоймище стічним, проклали металеву трубу до річки Рокача. 
За сорок років, на початку 2010-х рр. озеро по вулиці Леніна фактично перетворилось на звалище. 
Учениця ЗШ №13 Каріна Кастеріна, яка завітала на пляж з подругою, Мариною Мамекою, згадує, що до чистки на став приходило дуже мало людей. Здебільшого, щоб позасмагати на березі – ніхто не купався і рибу теж майже не ловили. Вода заросла рястом, серед якого то тут, то там виглядали скляні і пластикові пляшки, обгортки від продуктів харчування, поліетиленові пакети, пластикова тара... Дівчата пам’ятають, як в процесі проведення очисних робіт влітку 2012 р. з озера витягнули металеві тачки і тіла двох утоплених, їх одноліток. Сміття, видалене з водоймища, перевозили КАМАЗами. 
Розчищення озера почалось в червні 2012 р. і тривало близько одного року. Ініціатива щодо покращення екологічної ситуації в селищі походила від почесного громадянина Гостомеля, депутата Ірпінської міської ради від Партії Регіонів Юрія Ілліча Прилипка, Валерія Петровича Шевчука та Ігоря Анатолійовича Вишнякова, причому Юрій Ілліч відшкодував більшу частину витрат на проведення земляних і водоочисних робіт, замовлення спеціального обладнання і платню персоналу не з селищного бюджету, а з власної кишені. 
Петро Васильович Оксьонінко, будинок якого знаходиться біля озера по вулиці Ватутіна, з перших днів долучився до робіт по благоустрою ставу і прилеглої території. Як очевидець, Петро Васильович розповідає. Під час чистки видалили до 3 метрів мулу, поглибили дно басейну, прокопали стоки. З труби, через яку при радгоспі воду спускали до Рокача та Ірпеня, витягнули 50 тонн сміття. Прибрали сміття і бур’яни по берегах, насипали піщаний пляж, майданчики для пляжного футболу і волейболу – другі в області після Ржищева, з погордою зазначає оповідач. Зарибнили – лином, коропом (мальком і маточником), білим амуром і, головне, товстолобом (останній вид риби мало цінний в господарському відношенні, але харчується надлишком водної рослинності, сприяє тому, щоб ставок надовго залишався чистим, вода не цвіла). Посадили 220 саджанців фруктових дерев, багато з яких відразу прийнялося. Купили декоративних качок. Наразі каченят доглядає колега Петра Васильовича – Євген Євгенович Байцер. Птахів збираються поселити в т. зв. «Австралії» - острівку в західній частині озера. 
Напередодні відкриття на березі тривають роботи: прибирають, добудовують каркасні дерев’яні павільйони типу гостьових будиночків, біотуалети, кабінки для перевдягання, настили та ін. Планують встановити контейнери для сміття, зонти і шезлонги. Словом, створити всі умови для комфортного відпочинку. 
Мешканець селища Костянтин Дзюбан розповідає, що на початку проведення очисних робіт пересічні гостомельчани були скептично налаштовані. Тим, хто живе поблизу озера, заважав шум від земснаряду. Жителі звикли використовувати ставок як звалище; окремі – самочинно відвели до води каналізаційні стоки. Люди говорили: поруйнують, розворушать, нічого не зроблять і підуть, а нам з цим жити. Така практика була усталеною, звичною. 
Інші, свідоміші, приходили на суботники, допомагали з впорядкуванням території, прибирали сміття, садили дерева. В минулу середу вибоїни на ґрунтовій дорозі по провулку Калініна засипали щебенем, а до відкриття остаточно відремонтуємо проїзд; по пляжу розрівняють насип піску, який робить краєвид навпроти острову непривабливим, неприємним для зору. 
Євген Євгенович Байцер брав участь в зарибленні ставу. За його словами, для гостомельчан в порядку речей агресивна, безконтрольна рибалка. Акти браконьєрства були повсюдними і частими. Незважаючи на те, що раніше в занедбаному водоймищі водилась тільки плотва і карась, які не виростали більше 30 – 35 см, жителі приходили рибалити з сітями і електровудками. Тепер, коли створено необхідні передумови для розведення риби – видалено мул, розчищено і поглиблено гирло – а в зариблення вкладено значні кошти, місцеві рибалки повинні зібратись і випрацювати спільні правила експлуатації природних ресурсів озера, щоб якомога довше і ефективніше використовувати екосистему водоймища і передати став чистим своїм дітям.  
Вилов риби в помірній кількості (вудкою, а не сітями) і користування пляжем з усіма його зручностями (кабінками для перевдягання, туалетами, обладнаними місцями для відпочинку) організатори збираються зробити безкоштовним. 
До офіційного відкриття підготували насичену програму свята, в рамках якої пройдуть перші змагання з пляжного футболу і волейболу, запрошені гості з області вручать нагороди переможцям, відбудеться святковий концерт, частування рибною юшкою та іншими стравами. Серед почесних відвідувачів представники «Ірпінської Січі» - пан Гетьман вільного козацтва України Гузій В’ячеслав Іванович і тридцять козаків в однострої. Урочисту частину завершить рух колони байкерів центральною вулицею селища до складу в поселенні Горенка.
Відкриття озера по вулиці Леніна стане помітною подією в житті селища. Внаслідок чистки жителі Гостомеля із закинутого промислового об’єкту фактично отримали новий повноцінний став. Організатор заходу, Юрій Ілліч Прилипко, подбав не тільки про те, щоб озеро виглядало чистим (на наш вік стане!), але й залишалось таким якнайдовше. Завдяки проведенню стоків, поглибленню гирла і продуманому добору видів риби ставок надалі функціонуватиме в якості автономної екосистеми, не потребуватиме стороннього втручання (нової чистки) принаймні 30 років. Впорядкування прилеглої до водоймища території – насип пляжу, будівництво кабінок для перевдягання, біотуалетів, павільйонів і т. п. – подарувало гостомельчанам можливість цивілізованого відпочинку, що не поступається найвищим столичним стандартам. 
В той же час в Гостомелі сформувалась опозиційна група, члени якої виступали проти чистки озера. Представники опозиції шукали виключно прагматичного пояснення діяльності активістів. Говорили, що очисні роботи проводяться з метою продажу річкового піску. Що глибина ставу, який, до речі, після видалення покладів мулу і сміття і поглиблення басейну став на 1,5 м глибшим, небезпечна для купання.
Ми звернулись за роз’ясненнями до громадської приймальні Ю. І. Прилипка. За твердженням Юрія Ілліча, глибина озера, що в даний момент становить близько 7 м, вибрана не довільно за його суб’єктивним смаком або розсудом; становить необхідний мінімімум для розведення риби. Така глибина в центральній частині водоймища. В місцях, відведених для купання, на пляжі – рівень води не перевищує 1,5 – 2 м. Ми подбали про безпеку найменших мешканців селища: в східному плавні ставу, від дороги, насипано мілкий піщаний пляж для дітей віком від 2 до 6 років, які, звичайно, повинні купатись під наглядом дорослих. Після відкриття на озері постійно працюватиме рятувальник і медсестра. 
Стосовно фінансового зиску від чистки водоймища, Юрій Ілліч повідомляє, що оприлюднив обставини і умови проведення робіт, які не представляють таємниці для мешканців селища. За угодою сторін про винайм земснаряду 60% піску, намитого в процесі чистки озера, мають покрити витрати по експлуатації обладнання; 40% надійшли в розпорядження гостомельчан. Юрій Ілліч своїм коштом профінансував початок роботи земснаряду, розбудову інфраструктури пляжу і зариблення ставу. Грошові вкладення в покращення екологічної ситуації і благоустрою селища носять неприбутковий, доброчинний характер. 
Незважаючи на негативний досвід, Ю. І. Прилипко розглядає чистку озера по вулиці Леніна не як одиничне явище. В поле зору мецената і свідомого громадянина селища потрапляють також інші об’єкти, що наразі перебувають в критичному або аварійному стані (приміщення школи по вулиці Молодіжній, 9; стадіон на Лоськова та ін.). Юрій Ілліч обстоює активну громадську позицію; констатує: щоб покращити якісний рівень життя, мало скаржитись – треба починати щось робити. 

Коментарі жителів селища
Петро Володимирович Шевчук: «Чистка озера – велика радість для свідомих мешканців селища. Ще кілька років тому в Гостомелі влітку було важко знайти місце, щоб покупатись або порибалити. Тепер у нас є власний піщаний пляж, майданчики для пляжного футболу і волейболу, гостьові будиночки... Такого, на моїй пам’яті, тут ніколи не було. Мені відомо, що серед жителів були такі, що виступали проти очищення земснарядом і зариблення, розпускали плітки і домисли про збагачення тих, хто чистив озеро, через продаж піску. Але намитий пісок пішов на потреби селища – для пляжу, ремонту доріг. Думаю, після відкриття озера незадоволених не залишиться. Особисто від себе, своїх друзів і близьких хочу подякувати Юрію Іллічу».


Марина Мамека: «Раніше тут був бардак! Валялись папери, валили тачки, пляшки... Добре, що озеро почистили, але, кажуть, воно стало дуже глибоким. Батьки поки що не дозволяють купатись, приходимо позасмагати. Теж погано, що забороняють зараз рибу ловити: буває, люди приходять тільки ввечері...»  


Петро Васильович Оксьоненко: «Окультурюємо ставок!.. Проводились суботники, збирались люди по 40 чоловік, гуртом навели порядок. Ті, хто виступає проти чистки, хотіли самі опустить відро риби в озеро і знімати данину. А Ілліч сказав: будуть рибалити всі, і хлопчаки... Ніхто стільки не зробив для ставка, як Юрій Ілліч!»









Андрій Павленко: «Мені не подобається, що почистили озеро. Тепер будуть використовувати його, щоб заробляти гроші. Звичайні мешканці селища не зможуть прийти порибалити і покупатись. Зніматимуть плату…» 










Костянтин Дзюбан: «Я тут працюю і задовго до відкриття почав купатись. Вода чистіша, ніж тече з крану. Піщане дно, ніяких пляшок і битого скла – просто приємно ступати...»









На  фото:1.Озеро до початку водоочисних робіт
              2.Гостомельське озеро після розчищення
Категорія: Життя селища | Переглядів: 1563 | Рейтинг: 4.5 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz