Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSСр, 2024-05-08, 17:02
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2014 » Грудень » 5 » Автономне опалення для наших солдатів.
Автономне опалення для наших солдатів.

З наближенням осені стало зрозуміло, що події на сході затягнуться на невизначений термін. Бажання бути корисним суспільству та зробити свій вклад в загальну справу надихнули Юрія Іванченка на активну участь в забезпеченні наших земляків на сході. Швидко порозумілися з однодумцями в координаційному штабі, Гостомельській селищній раді та вибрав свій напрямок. Дуже актуальний. З цим, я думаю, погодиться кожний, сидячи дома на теплому дивані. Адже в зимовий час є ще один ворог, який заважає якісно воювати – мороз, а з ним хвороби. Відтак, важливою складовою солдатського побуту є можливість зігрітися, просушити одяг, взуття, онуччя.
Саморобна конструкція обігрівачів проста й надійна, як автомат Калашнікова. До того відносно недорога у виготовленні. Виготовленням пічок на зразок відомих ще з часів Громадянської війни столітньої давнини «буржуйок», зайнявся гостомельчанин Юрій Іванченко.
 
За основу береться старий газовий балон, також можливі варіанти з іншими конструкціями циліндричної форми. Розрізається, наварюється заслінка, ніжки, ручки, решітка, вихід для димоходу, прилаштовується оцинкована труба – і пристрій вже готовий для використання. Працює на будь-якому твердому паливі – дрова, вугілля і все інше, що добре горить.
 
Пічки Іванченка пристосовані не тільки для обігріву, а й приготування їжі, сушіння одягу. Вертикальні різновиди конструкцій облаштовані вгорі герметичними ємкостями, де може розтопитися сніг, нагрітися й закипіти вода. Кухоль води закіпа за 5 хвилин – розповідає про можливості своїх виробів Юрій Володимирович. Горизонтальні пічки трохи менш функціональні, проте зручніші з точки зору транспортування й маскування у польових умовах.
Таких пічок Юрій Іванченко виготовив вже понад три десятки. Частину матеріалів, балонів передали через штаб, частину відшукав у знайомих та не байдужих. 13 з виготовлених вже доставлені нашим бійцях, які воюють на Сході України. Невдовзі відправиться чергова партія «буржуйок» 21-го століття в зону ведення АТО. Добре, що є люди, які допомагають не тільки з виготовленням, а й доставкою цих, нині так потрібних речей.
 
Пічки Іванченка на практиці вже випробовують у 95-й аеромобільній та 72-й механізованій бригадах (до речі, в останній служать багато бійців з Гостомеля), а також у батальйоні Національної гвардії генерала Кульчицького. Також Юрій Володимирович не забуває й про своїх побратимів по роду військ – його «буржуйки» досліджуються у цю холодну пору й воїнами-зв’язківцями. Річ актуальна в окопі, тому вже телефоні дзвінки-прохання лунають з інших підрозділів.
Варто зауважити, що спочатку Юрій Іванченко займався виготовленням пічок самостійно, але згодом його штат розширився. Гостомельська селищна рада, координаційний штаб по збору допомоги нашим землякам, знайомі люди – долучилися допомагати. Хто грошовим внеском, хто власними силами. Наприклад, сусіди по гаражу Сергій Завалій, Сергій Чемерис в вечірній та вільний від роботи час. Знайомий Анатолій Загурський займається оцинковкою витяжних труб до пічок – теж чималий шмат роботи. У роздріб така труба коштує 300 грн., а з одного листа вартістю 130 грн. можна виготовити сім витяжних труб.
Є випадки, коли передають вже готові. Наприклад, працівники 23 цеху АНТК Антонова, дізнавшись про справи Юрія Володимировича, передали йому свої зразки, виконані з підручних засобів та матеріалів.
 
Один краник на гвіздочку означає 10 виготовлених пічок Іванчека
Використані газові балони люди віддають через селищну раду безоплатно. Або ж Юрій Володимирович іноді викуповує їх у пенсіонерів за ціною металобрухту – це десь 70 грн. Загалом, собівартість однієї такої пічки становить близько 500-750 грн.
Роботи по виготовленню виконуються за власною ініціативою та безкоштовно!
Тож принагідно для всіх охочих долучитися до допомоги воїнам АТО варто нагадати координати – Гостомельська селищна рада, координаційний штаб (для майстра з виготовлення автономних пічок на твердому паливі), або, власне, у самій майстерні (Гостомель, військове містечко).
З майстром спілкувався Олександр НАКАЗНЕНКО

 

Категорія: Життя селища | Переглядів: 803 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz