В Ірпені 28 червня ірпінчани та гості міста відзначали День Конституції. В міському парку імені Володимира Правика зібралося чимало люду, незважаючи на рясний дощ, який набігав ще зранку. Тут готувалися до фестивалю головної української страви – борщу. Свято пройшло під патронатом міського голови Володимира Скаржинського за сприяння народного депутата Петра Мельника. Генеральним спонсором фестивалю став депутат Ірпінської міської ради Дмитро Войцех. Організатор шоу – Асамблея громадських організацій «Розвиток Приірпіння». З державним святом – Днем Конституції – ірпінчан та гостей міста привітали: народний депутат України, ректор Національного університету державної податкової служби України Петро Мельник, Ірпінський міський голова Володимир Скаржинський, заступник Ірпінського міського голови Михайло Мацелик, керуючий справами виконавчого комітету Ірпінської міської ради Микола Радько, депутат Київської обласної ради Наталія Семко, депутати Ірпінської міської ради Дмитро Войцех, Петро Король, Ірина Ярошенко, Михайло Недашківський, голова Асамблеї громадських організацій «Розвиток Приірпіння» Юлія Кульчицька. Організатори заходу подбали про подарунки для тих, хто цього дня прийшов на святкування у традиційному українському вбранні, – видання Конституції від Асамблеї громадських організацій «Розвиток Приірпіння». Юлія Кульчицька зауважила: «Другий рік поспіль ми організовуємо святкування Дня Конституції, тому що хочемо звернути увагу громадян на те, щоб вони вивчали та знали свої права, а найважливіше – мали силу духа, щоб їх відстоювати. Чому ми говоримо про права? Тому що про обов’язки нам завжди нагадають». Фестиваль борщу відбувався в Ірпені, до речі, вже вдруге, запам’ятався жителям та гостям міста ще з минулого року народним гулянням, щедрим та багатим частуванням по-українськи, чудовим концертом. За звання найкращого борщу «по-ірпінськи» змагались дві команди: депутатів та організаторів свята. Команду депутатів очолив народний депутат України, ректор Національного університету державної податкової служби України Петро Мельник, а команду громадських організацій – Марина Пристайко, співзасновник Асамблеї ГО «Розвиток Приірпіння», голова правління БФ «Протягни руку допомоги». Зварити добрий борщ – це справжнє мистецтво. Цю страву сміливо можна назвати найголовнішою стравою українців. – Чому саме фестиваль борщу? – запитую в організаторів свята. – Традиційно саме борщ в Україні є кулінарним символом сім’ї. Адже усі продукти, які закладаються у нього, передають свої смаки одне одному і стають ніби одним цілим. У цьому і криється секрет приготування справжнього українського борщу. Віддаючи – збагачуємось, чи не це філософія міцної родини? – каже Євгенія Алєксєєва, виконавчий директор Асамблеї ГО «Розвиток Приірпіння». Готували борщ у справжній творчій атмосфері, як це зазвичай буває у доброї господині на кухні. Коли чоловіки беруться до цієї справи, то готують його на повну котушку, так, що не всяка господиня зуміє! Запитую у Петра Мельника, який у «депутатській» групі за старшого: – Ви який борщ будете готувати: традиційний чи, може, маєте свій власний рецепт? – Борщ має бути гарячим, як це в нас заведено з давніх-давен! У гарній українській хаті борщ завжди подавали гарячим – таким, щоб з нього ще пара йшла! Ви ж знаєте, що подати гостям борщ холодним, вважалося за неповагу. А ще справжній борщ має бути з наших, українських продуктів! І м’ясо, і картопля, і морква, і, що важливо, червоний буряк та справжнє українське сало! Їм сам, і вас запрошую! – для кожного у Петра Мельника знаходилося жартівливе слово. – Насправді секрет приготування справжнього борщу – у тому, як уміла його подати господиня: «Їж та хвали, щоб ще дали!» Смачного всім бажаю! – Дмитре Петровичу, а ви також знаєте якийсь особливий секрет приготування борщу? – запитую у Дмитра Войцеха, який саме розмішує страву у величезному казані. – Звичайно! – каже учасник «депутатської» команди. - Основний секрет – приготувати його з любов’ю! На сцені впродовж усього змагання демонстрували свої вміння вокалісти та хореографічні колективи міста. Усі ті, хто уважно слухав ведучу Вікторію і проявив неабиякі знання української кулінарії, отримали подарунки. Компетентне журі довго визначалося, кому присудити перше місце: врешті-решт перемогла дружба. Із цим і дорослі, і малі погодилися без зайвих дебатів. Тому їли з апетитом просто під відкритим небом в парку міста. До борщу додали ще й добрячу ложку сметани і духмяних пампушок із часником – смакота! Справжній український борщ і свіжий хліб для українців – це завжди свято для шлунка i душі. А який борщ без сала? Про це і мови навіть не може бути! Бо наш український народ сильний саме традиціями! У цьому я солідарна «на всі сто» з ірпінчанами – я також за нормальну, здорову українську їжу! Борщі, мушу вам зізнатися зі всією гастрономічно-патріотичною любов’ю до цієї української страви, обидва вийшли на славу! – Ну як вам борщ, який зварили до Дня Конституції? – запитую людей, які з апетитом їли його з пампушками. – Смачний! А головне – правильний!
Репортаж з Фестивалю борщу дивіться на телеканалі «Сатурн» у суботу, 2 липня, о 19.20 та 20.20 і у неділю, 3 липня о 20.20. |