Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSПт, 2024-03-29, 13:13
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Грудень » 30 » Hезмінному керівнику Гостомельського духового оркестру, Л. А. Мальчевському, виповнюється 90 років
Hезмінному керівнику Гостомельського духового оркестру, Л. А. Мальчевському, виповнюється 90 років
Леонід Антонович Мальчевський присвятив музиці все своє життя, з 1995 р. опікується духовим оркестром Центру творчості дітей та юнацтва. 
За цей час школу метра пройшло більше тисячі вихованців: сотні стали професійними музикантами, решта - політиками, юристами, художниками, правоохоронцями - успішними і порядними людьми з високим уявленням про власне призначення, самодисципліною і соціальною культурою.
Леонід Антонович народився в 1923 р. у с. Сарнівці на Житомирщині; походить з родини музиканта. В 1934 р. його батько, Антон Карлович Мальчевський, у пошуках кращої долі переїхав до Гостомеля, влаштувався працювати столяром на склозавод. Закріпившись на новому місці, забрав до себе дружину і дітей. Він організував у селищі перший дитячий духовий оркестр і залишався його керівником впродовж 1934-1975 рр. Їздив по школах і шукав учнів. Серед вихованців А. К. Мальчевського голова Гостомельської селищної ради А. І. Кириченко. 
Анатолій Іванович пригадує, що вступу до оркестру передував невеликий конкурс. "...Я грав на трубі з четвертого класу. Пам'ятаю, як до школи прийшов Антон Карлович і сказав, щоб, хто хоче у нього займатись, підходив після обіду зі старшими на прослуховування. Я відразу загорівся, але батьків вдома не було і мене повела сусідка. Екзамен коротенький - перевіряли слух. По результатам випробування дали трубу. Я прийшов у другому наборі, з десяток нас було. Тоді вже вчились Ковальов, Гусачов, Гринько. З нашого набору четверо стали музикантами. Усі вони пішли з життя. В армії я теж грав в оркестрі - на тенорі. Самостійно опанував фортепіано, баритон, тільки з кларнетом і саксофоном не склалось. На горищі лежить труба, зрідка граю. Антон Карлович - прекрасний учитель, тепер таких немає. Хлопці його дуже поважали і слухали, міг і по пальцям вдарити. Коли сердився, називав нас "бісовими дітьми". Прививав любов до музики і відповідальне ставлення до життя. Говорив, що музикант - це обличчя громади, взірець для інших людей. Музиканти виживають при будь-якій владі: весілля, похорони, танці будуть завжди..."
Початкову музичну освіту Леонід Антонович Мальчевський здобув у батьківському оркестрі. В 1951 р. закінчив Київське музичне училище, в 1968 р. - державний педагогічний університет ім. М. Горького за спеціальністю кларнетист, диригент духових оркестрів. Займався у Київській консерваторії і прослухав практикум для керівників дитячих оркестрів на Саратівських однорічних курсах, організованих Міністерством оборони. 
У 1970-1980 рр. викладав у Київській школі мистецтв #1,2,3. Після виходу на пенсію в 1985 р. переїхав до Гостомеля і заступив батька на посаді керівника місцевого оркестру. 
На Приірпінні Л. А. Мальчевський працював у Бучанській школі-інтернаті, вів підлітковий музичний гурток "Мрія" при ЗШ #13, проводив заняття в Ірпінській музичній школі. Дев'ятнадцятий рік поспіль очолює оркестр "Фанфари" ЦТДЮ. 
Професійна діяльність Л. А. Мальчевського відзначена численними подяками, грамотами і нагородами, найважливіші з яких звання відмінника освіти, почесного громадянина селища, орден св. Георгія і медаль Міністерства оборони за вагомий внесок у поповнення особового складу військових оркестрів України. 
Крім педагогічної діяльності, на рахунок здобутків корифея духової музики Приірпіння слід віднести впорядкування об'ємної нотної бібліотеки при ЦТДЮ. У зібранні представлені твори усіх провідних вітчизняних і західноєвропейських композиторів. Зошити і переплетені альбоми з нотами заповнені рукою самого Леоніда Антоновича, або його учнів. Придбані тільки окремі видання, решта переписані і скопійовані - обмежене бюджетне фінансування Центру творчості не стоїть на заваді фаховій підготовці молоді, знайомству з досягненнями світової музичної культури. За рідкісними партитурами до селища приїжджають навіть з Києва. 
Інструменти, на яких грають в оркестрі "Фанфари", раніше належали родині Мальчевських. Останнім часом Леонід Антонович передав до Центру творчості 5 кларнетів (середня ринкова вартість серійного інструменту від 2000 до 3000 грн.), 5 труб (від 5000 грн.), 4 альта (3000 - 5000 грн.), 5 тенорів (1500 грн.), 2 баритона (від 5000 грн.), 2 туби (3000 - 5000 грн.), малий барабан (від 500 грн.) і ударну установку (3000 - 5000 грн.). 
Поточним ремонтом інструментів і обладнання учитель займається особисто попри те, що в інших оркестрах ці обов'язки звичайно виконує окремий технік. 
Для кларнетів Леонід Антонович вирізає з очерету спеціальні тростини, шліфує і роздає вихованцям. На виготовлення однієї тростини часто йде кілька днів, в магазині її можна придбати за 50 грн. У акуратного учня тростина служить не більше місяця; буває, що просять нову вже на наступному занятті. Робота кропітка і вимагає пильності, а Леонід Антонович переніс п'ять операцій на очах і його зір з кожним днем слабшає...
Виглядає переконливим твердження вихованців оркестру про те, що без Антона Карловича і Леоніда Антоновича Мальчевських у Гостомелі взагалі не було б музики. 
Крім базових знань про культуру гри і виконавчу мастерність, Л. А. Мальчевський розповідає про життєвий і творчий шлях композиторів, дає настанови з теорії музики, тому серед його учнів незмінно високий відсоток таких, що вступають до вищих навчальних закладів і продовжують подвижництво вихователя. Так, гостомельчанин Юрій Надбережний грає на кларнеті в Київській філармонії, Сергій Морозов - соліст державного симфонічного оркестру, Віктор Пащенко - диригент духового оркестру Міністерства оборони України. 

Пам'ятаючи про День народження вчителя, ще за тиждень до кабінету Л. А. Мальчевського почали приходити з вітаннями учні. Художниця Софія Дзюблюк подарувала два своїх офорта і ліногравюру із зображенням духових інструментів. Вихованці придбали і встановили в будинку Леоніда Антоновича нову газову плиту і люстру. Правоохоронець Костянтин Бєлкін, який грав на трубі, кларнетистка Юлія Шустова, трубач Андрій Довбуш, кларнетисти Микола Олійник, Володимир Савченко, Костя Яресько, Марк Врублевський та ін. підготували урочисту програму для концерту на честь ювілею. 
Активну участь в організації заходу взяли колишні оркестранти: юрист Богдан Головаш, Софія Дзюблюк, Костя Яресько і депутат Гостомельської селищної ради Олександр Асадов, який виконав роль ведучого. 
Концерт відбувся 28 грудня в актовій залі Центру творчості. 
Від виконавчого комітету Гостомельської селищної ради і депутатського корпусу Леоніда Антоновича привітали голова селища Анатолій Кириченко, заступник голови Василь Саєнко, секретар Олена Кислиця і керуюча справами Лариса Богданова. 
Прийшли поздоровити заступник директора Ірпінської музичної школи Наталія Маніва, член правління Всеукраїнської громадської організації "Товариство українських офіцерів" Людмила Соколова, директор Ірпінського краєзнавчого музею Анатолій Зборовський. 
На заході були присутні представники засобів масової інформації, зокрема головний редактор журналу "Пульсар" Юлія Бережко-Камінська і фотокореспондент Володимир Шилов. 
У виступах усіх доповідачів підкреслювалось важливе значення педагогічної діяльності Леоніда Антоновича для розвитку музичної культури і естетичного виховання молоді на території Приірпіння. 
Вихованці оркестру побажали своєму керівнику здоров'я, творчої наснаги і терпіння ще принаймні десятиліття не відходити від справ, адже гідної заміни Л. А. Мальчевському знайти неможливо. 
Редакція сайту приєднується до побажань славетному односельчанину.
Марина Доброгорська
  

 
Категорія: Культура, спорт | Переглядів: 1892 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz