Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSПт, 2024-04-26, 20:16
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Лютий » 14 » Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
 Питання:
З 2005 року я перебуваю у шлюбі з Коваленком І.В., від шлюбу маємо малолітню доньку, Дарину. В 2010 році відносини з чоловіком погіршилися, проте шлюб між нами розірвано не було. На даний час чоловік працює в страховій компанії та проживає окремо, участі в утриманні дитини не приймає. Яким чином оформити отримання аліментів та в якому розмірі?
Коваленко Н.Г.
Відповідь:
Чинним законодавством передбачено обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а способи виконання батьками такого обов’язку визначаються за домовленістю між ними.
Отримання аліментів, у разі ухилення одного з батьків від виконання ним свого обов’язку утримувати дитину, може бути здійснено на підставі:
1) договору між батьками про сплату аліментів на дитину (аліментарний договір), в якому має бути визначено розмір та строки виплат, умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені законом. Відповідно до ст. 189 СК України такий договір має бути укладено у письмовій формі та нотаріально посвідчений. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса, який відповідно до положень законодавства про виконавче провадження є виконавчим документом.

2) рішення суду, ухваленого за позовною заявою одного з батьків, на утриманні якого перебуває дитина. У такому разі визначення розміру аліментів є виключним правом суду, а при визначенні розміру аліментів враховується стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. 
При цьому, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, встановленого Законом про державний бюджет на поточний рік, за винятком випадків, коли розмір аліментів, визначено у твердій грошовій сумі, про що зазначається в рішенні суду. Так, з 01 січня 2013 року  прожитковий мінімум для дітей віком з 6 до 18 років становить 1250,00 грн., а з 01 квітня 2013 року – 1266 грн., тобто  розмір аліментів присуджених судом до 01 квітня 2013 року не може бути меншим ніж 375,00 грн., до 01 липня 2013 року – 379,00 грн.  
Закон передбачає можливість визначення розміру аліментів на дитину у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку одного з батьків, з ким дитина проживає окремо. 
Враховуючи те, що Коваленко І.В. має постійне місце роботи, аліменти на дитину мають бути визначені судом в частці від заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Судова практика свідчить, що зазвичай на одну дитину стягується ¼ частини від всіх видів доходу (заробітку) одного з батьків, який проживає окремо, на дві дитини – 1/3  частини, на трьох і більше – ½ частину. Така практика зумовлена застосуванням судами положень ст. 82 Кодексу про шлюб та сім’ю, що діяв до чинного СК України і втратив чинність 01 січня 2004 року, та визначав розмір аліментів на неповнолітніх дітей з їх батьків в частці від їх заробітку. Проте, чинний СК України не встановлює імперативних положень щодо визначення максимального розміру аліментів, а тому суд ухвалює рішення враховуючи певні обставини в кожному випадку окремо.
Перелік доходів, що враховуються при визначенні розміру аліментів визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року №146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».  
Згідно з ч. 1 ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
При цьому, слід зазначити, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і по досягнення дитиною повноліття. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

3) Також, той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо), який посвідчується нотаріально і підлягає державній реєстрації. Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору, а набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.
Відповідно до положень СК України у разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її, укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину. Такий договір може бути розірваний у разі невиконання тим із батьків, з ким проживає дитина, обов'язку по її утриманню за позовом відчужувача нерухомого майна.

4) Аліменти можуть бути отримані на підставі заяви одного із батьків поданої за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.
Така заява може бути ним відкликана.

Слід зазначити, що встановлений розмір аліментів не охоплює додаткових витрат на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо), вимоги про стягнення додаткових витрат на дитину той з батьків, з яким проживає дитина вправі заявити в загальному порядку.

Адвокат
Оніщенко Павло Вікторович
Ірпінь вул.Тургенівська, 10 офіс 38
Тел: 61286; 067-700-88-20 
Категорія: Послуги населенню | Переглядів: 1088 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz