Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSЧт, 2024-04-25, 06:02
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Червень » 15 » Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Питання:
Мені запропонували поспорити з певного приводу на великі гроші. Чи буде це законно і чи можна з цього приводу укласти нотаріально завірений договір про спір? В разі виграшу і відмови програвшої сторони сплатити обумовлені кошти - чи можна їх стягнути через суд? Ігор

Відповідь:
Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є   домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. 
Також, згідно ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори). 
Таким чином, домовленість між двома або більше сторонами є правочином.
Разом з тим, домовленість між двома сторонами з приводу спору (парі) є не що інше як припущення двох осіб про обставини, які можуть настати. 
Спір в даному випадку за своєю правовою природою не є правочином, а тому домовленість двох осіб щодо спору (парі) не може бути укладеною у формі договору, тим більше бути нотаріально посвідченою.
Слід зазначити, що інтереси особи, які випливають із спору (парі) як припущення двох осіб щодо такого спору не потребують захисту в судовому порядку, оскільки право особи в такому випадку не є порушеним. 
Разом з тим, законодавством України, що регулює лотерейну сферу в Україні передбачена діяльність юридичних осіб (операторів державних лотерей), які зареєстровані на території України, та відповідають вимогам Закону України «Про державні лотереї в Україні» щодо проведення державних лотерей на всій території України.
Відповідно до вказаного Закону юридичні особи, що здійснюють діяльність, спрямовану на проведення державних лотерей повинні отримати ліцензію в порядку встановленому Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».
При цьому, Закон України «Про державні лотереї в Україні» забезпечує гарантування прав осіб що беруть участь у будь-яких лотереях шляхом створення відповідних грошових фондів, гарантування виграшу та інше.
Крім того, слід зазначити, що грошова сума обумовлена спором (парі) між двома особами, яка може бути отримана чи сплачена однією із осіб по суті не є виграшем чи винагородою в розумінні Закону України «Про державні лотереї в Україні», оскільки обов’язковою умовою проведення лотерей є наявність юридичної особи, яка має право відповідно до законодавства проводити лотереї. До того ж порядок проведення лотерей має також відповідати зазначеному Закону.
Лише за таких умов діяльність спрямована на отримання виграшу буде законною та забезпечуватиметься певними гарантіями і правом особи на захист порушеного чи невизнаного права в тому числі і шляхом звернення до суду.  
Разом з тим, спір (парі) між двома і більше особами з приводу подій, які мають настати, що супроводжується прийняттям ставок може відбуватися за допомогою здійснення букмекерської діяльності.
Так, букмекерська діяльність – це діяльність з проведення парі та ігор в тоталізаторі, у тому числі із застосуванням засобів телекомунікаційних мереж, спрямована на формування переліку подій, які мають відбутися в майбутньому, прийняття ставок на ці події, зберігання ставок, відстеження результатів подій, визначення та видача призів (виграшів).
Проте, з прийняттям Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» гральний бізнес був заборонений на території населених пунктів нашої країни. Під дану заборону потрапила і букмекерська діяльність.
Разом з тим, варто зазначити, що на сьогоднішній день на розгляд до Верховної Ради України подано законопроект «Про букмекерську діяльність» відповідно до якого планується відновити в Україні діяльність букмекерів.
Варто зазначити, що навіть якщо букмекерська діяльність в Україні буде легалізована, то вона повинна буде проводитися відповідними установами, які у встановленому законом порядку отримали дозвіл на здійснення такої діяльності.  
Адвокат
Оніщенко Павло Вікторович
Ірпінь вул.Тургенівська, 10 офіс 38
Тел: 61286; 067-700-88-20 
Категорія: Послуги населенню | Переглядів: 905 | Рейтинг: 0.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz