Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSПт, 2024-04-26, 04:31
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Вересень » 2 » Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Питання:

1. Считается ли действительным медосмотр, пройденный в частной клинике с соответствующей лицензией? Нужно ли дополнительно ставить под результатами такого осмотра подпись участкового "государственного" педиатра?
2. Можно ли перенести медосмотр школьника на начало сентября, когда очереди в поликлиниках станут меньше? Может ли такая задержка стать причиной того, что ребенка не пустят в школу?
3. Является ли необходимость проходить медосмотр достаточной причиной для взятия отгула на работе?

Відповідь:

1. Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про захист населення від інфекційних хвороб», встановлено, що з метою охорони здоров’я населення організуються профілактичні медичні огляди, зокрема, неповнолітніх. При цьому, щорічному обов’язковому медичного огляду підлягають всі особи віком до 21 року.
Також, на виконання статті 31 Основ законодавства України про охорону здоров’я постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.1994р. № 532 затверджено перелік категорій населення, які проходять обов’язкові медичні огляди. До таких осіб відносяться, в тому числі, діти віком до 1 року; діти віком від 2 до 14 років; підлітки віком 15 - 17 років; учні системи профтехосвіти, студенти вищих навчальних закладів.
Медичне обслуговування дітей, які відвідують дошкільні навчальні заклади, учнів навчальних закладів здійснюється відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Законів України «Про загальну середню освіту» та «Про охорону дитинства», Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджений постановою Кабінету Міністрів України                                   від 12 березня 2003 р. N 305.  
Постановою Кабінету Міністрів України від 08 грудня 2009  № 1318 затверджений Порядок здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів. На виконання зазначеної Постанови, прийнятий наказ МОЗ України від 16.08.2010 № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів».
Відповідно до вказаних нормативних актів держава має забезпечити щорічно організацію  проведення обов'язкових медичних профілактичних оглядів дітей медичними працівниками у присутності батьків або інших законних представників  у  лікувально-профілактичному  закладі  за місцем спостереження дитини протягом календарного року, за наслідками яких видається довідка форми 086-1/0. При цьому, жодних обмежень у виборі лікувального закладу законодавство не встановлює. 
Таким чином, пройти медичний огляд дитини можливо як в поліклінічному відділенні за місцем проживання дитини так і в  інших  закладах охорони здоров’я, як державної та комунальної форми власності так і в приватних клініках, які мають ліцензію на медичну практику та акредитаційний сертифікат.  За наслідками проведення медичного огляду дитини лікувальним закладом, в тому числі і приватною клінікою, має бути видана довідка форми 086-1/0, яка не має додатково затверджуватись педіатром за місцем проживання дитини. 
 2. Медичний огляд повинні проходити всі діти які навчаються в навчальних закладах один раз на рік в присутності батьків або осіб, що їх заміняють, за наслідками якого видається довідка форми 086-1/0.
 Обов’язково має бути проведений медичний огляд дитині 6 років перед вступом в загальноосвітній навчальний заклад.  
     За результатами медичного огляду лікар зобов’язаний видати довідку встановленої форми (086-1/0), яка дійсна один рік з моменту її видачі. 
Враховуючи викладене, дітям які збираються вступати в загальноосвітній навчальний заклад (в перший клас) обов’язково перед таким вступом необхідно пройти медичний огляд, проведення якого не можливо перенести на інший період після вступу в навчальний заклад, наприклад на вересень місяць.
Послідуючі медичні огляди мають бути проведені в такий строк, щоб станом на 1 вересня кожного навчального року довідка форми 086-1/0 мала дійсність (тобто щоб з моменту попереднього огляду пройшло менше ніж один рік). Таким чином, можливо провести щорічний медичний огляд на початку вересня (окрім медичного огляду перед вступом в навчальний заклад), якщо пройшло не більше 1 року з моменту попереднього медичного огляду.  Однак в разі якщо попередній медичний огляд був проведений наприклад в серпні, проведення наступного медичного огляду має бути не пізніше серпня наступного року, а тому перенести його проведення на вересень не можливо.
3. Законом України «Про відпустки» передбачено такий від відпустки як, відпустка без збереження заробітної плати. Згідно трудового законодавства проведення медичного огляду дитині не тягне обов’язок роботодавця надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати.
Відпустка без збереження заробітної плати може бути надана за згодою сторін згідно зі ст. 26 Закону «Про відпустки» за сімейними обставинами та з інших причин тривалістю не більше 15 календарних днів на рік. Формулювання статті передбачає згоду сторін, тобто одного бажання працівника не достатньо. Рішення надавати чи не надавати відпустку належить до компетенції роботодавця. Таким чином, для оформленні відпустки працівнику необхідно подати заяву, вказуючи підстави, що спонукають його брати відпустку, а роботодавець приймає рішення та видає наказ (розпорядження) щодо надання зазначеної відпустки.
4. Щодо дітей дошкільного віку , то прийом   дітей   до   дошкільного   навчального    закладу здійснюється  керівником  протягом  календарного  року на підставі заяви батьків або   осіб,  які їх замінюють,  медичної довідки про стан   здоров'я   дитини   з  висновком  лікаря,  що  дитина  може відвідувати  дошкільний  навчальний  заклад,  довідки  дільничного лікаря  про  епідеміологічне  оточення,  свідоцтва про народження.
Надалі медичне обслуговування дітей  у  дошкільному  навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять  до  штату  цього  закладу  або  відповідних  закладів охорони  здоров'я,  і  передбачає проведення обов'язкових медичних оглядів,  у тому  числі  медичних  оглядів  перед  профілактичними щепленнями. При цьому організація проведення оглядів полягає на  медичних   працівників   дошкільного закладу.
Дитині дошкільного віку батьки також за бажанням можуть проводити медичні огляди в приватних клініках. Довідки видані такими клініками є дійсними і не потребують затвердження у дільничного педіатра.

Категорія: Послуги населенню | Переглядів: 1220 | Рейтинг: 0.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz