Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSПн, 2024-04-29, 14:28
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2011 » Січень » 1 » Поради ветеринара: Даруємо символи Нового року
Поради ветеринара: Даруємо символи Нового року
Під Новий рік хочеться здійснити більшість дитячих бажань – порадувати малечу і подарувати те, про що вона мріяла весь час. А якщо це буде тварина? Що ж, якщо батьки наважилися на такий крок, то досить доречними в якості презенту будуть символи року, що наближається – кролик і кошеня. Про те, як не помилитися у виборі тварини, на що звертати увагу і як елементарно доглядати – розповідає лікар бучанської ветеринарної клініки «ВЕТмайстер» Костянтин Компанієць.
«Вухастий побігайчик»
Кроленят від матері відлучають у віці 1-1,5 місяці і, як правило, тоді ж виставляють на продаж. Тому це оптимальний вік для придбання тварини, адже їй легше адаптуватися до нових умов життя.
Купуючи кроленя, звертайте увагу на його зовнішні ознаки. Основними показниками здоров'я є активність і апетит. Шерсть повинна бути гладенькою і блискучою, без залисин. Вушка у кролика повинні бути без відкладень і неболючі на дотик. Якщо бачите, що в тварини є катаральні явища – виділення з очей, носа, мокра мордочка, то це свідчить про ймовірне захворювання гризуна. 
Першу вакцинацію роблять у 1,5 місяці – саме тоді краще відвідати ветеринара. Варто зазначити, що в неблагополучних зонах, коли є ризик захворіти на міксоматоз і гемаррогічне захворювання (в основному переноситься через кровососних комах) – щеплення проводять навіть у місячному віці. Проведену першу вакцинацію потрібно обов’язково повторити, тому що імунітет не буде достатньої напруженості. В будь-якому разі схеми проведення профілактичних заходів вам підбере ветеринарний лікар індивідуально. Можливо, для багатьох це здасться зайвим клопотом, але цю процедуру потрібно зробити, щоб кроленя росло здоровим і приносило радість дітям і дорослим. Перераховані хвороби не характерні для людей, тому зараження майже неможливе. Проте, про правила гігієни в будь-якому випадку не варто забувати.
Годування кроленят сьогодні також не проблема. У продажі є гранульовані комбіновані корма, а також різноманітні зерносуміші. Слід надати перевагу саме такій годівлі, ніж їжі «зі столу», оскільки виробники контролюють корми за балансом поживних речовин і вітамінів, які впливають на формування, ріст і розвиток живого організму. Добре підходить буряк, зернові каші. Свіжу траву і капусту обов'язково треба пров'ялювати. Корм повинен бути свіжим і якісним. До речі, харчуються ці гризуни переважно вночі. Крім того, у тваринок завжди повинен бути вільний доступ до чистої питної води. Сіно кладеться у годівнички чи зверху на клітку. У жодному разі не можна допускати, щоб їжа лежала на підлозі і кролі її затоптували. Слід звертати увагу й на підстилку, яка має бути сухою і чистою; використовувати спеціальні наповнювачі для туалетів. Дуже часто люди гуляють з кроликами на повідку, як із собачками. Так не бажано робити, бо тваринка може підібрати щось і з'їсти, у результаті – виникають різні отруєння. 
Якщо ж маєте намір випустити домашнього улюбленця із клітки на прогулянку, то не забувайте, що кролики – гризуни. Бережіть подовжувачі, шнури, проводки і все, що може потрапити в їхнє поле зору.
На відмінну від хом'ячків (живуть до 3 років), тривалість життя у кроликів 6-8 років. Тож, з психологічної точки зору вони діткам цілком підходять і моральної травми від втрати улюбленця не буде.
Пухнастий котик
На відміну від кроликів, кошенят відлучають від матері трошки пізніше – у 1,5-2 місяці. У цьому віці вже повністю проявляються особливості характеру тварини, її вподобання і поведінка. Комплексне щеплення можна робити, коли їм виповнилося 8-9 тижнів від народження. Попередньо проводиться обробка проти ендопаразитів. Слід врахувати - якщо кроликів щеплюють заради здоров'я самої тварини, то деякі котячі хвороби можуть передаватися і господарям. 
Для котів дуже небезпечні вірусні хвороби, які уражують переважно дихальну систему. Перебіг таких хвороб тяжкий, а летальність на високому рівні.
При виборі кошенят також звертають увагу на активність, апетит, стан шерсті і слизових оболонок. Потрібно обстежити вуха, щоб вони були чисті та неушкоджені. Кошенята можуть хворіти на кишкові розлади, що помітно при обстеженні анального отвору. 
Після того, як тварину принесли додому, треба її привчити до туалету. Зараз із цим набагато простіше, ніж було колись. На споживчому ринку є безліч спеціальних засобів. Одні відлякують тварину від того місця, де вона без дозволу влаштувала собі туалет, інші – привчають до туалету.
Якщо немає на меті отримувати потомство, то домашніх тварин, після статевого дозрівання, рекомендується стерилізувати. Це не тільки дієва профілактика психічних розладів кошачих, але й спокій їхніх господарів.
Годують котів: спеціальними кормами, застосовують змішаний тип годівлі (корми і їжа, яку готують для тварин) або повністю дають натуральну їжу. Приготовлена їжа не завжди повноцінна за своїм складом, тому до цього раціону додатково вводять вітаміни й мінерали. Не можна годувати жирним, солоним, гострим, копченим. Тож, ковбаска – навряд чи піде тварині на користь. Пощастило тим господарям, тварини яких їдять овочі та фрукти – це їм тільки на користь. Можна давати знежирені кисломолочні продукти, але обережно пригощати звичайним молоком – не кожній кішці воно підійде. Сире м'ясо і рибу перед вживанням краще ошпарити кип'ятком. Крім того, котам (самцям), щоб уникнути сечокам'яної хвороби, не рекомендується давати рибу частіше, ніж раз у два тижні. 
У середньому, коти живуть близько 13 років, але нерідко їхній вік сягає і 20 років. Тож, вони можуть стати надійними друзями вашій дитині.
Часто запитують, яку тварину краще придбати для дитини? Якихось певних рекомендацій тут немає. Перш за все, потрібно звернути увагу на те, кого саме хоче малюк. Часто буває, що йдеш у зоомагазин за одним, а прийшов, подивився в очі іншій тварині й зрозумів, що це – твоє. Це і буде правильним вибором. Бувають різні характери у дітей, так само вони різні й у тварин. Той же самий кролик може більшість часу тихенько сидіти чи спати, а його родич – активно бігати, їсти і гратися. Тому вибираючи домашнього улюбленця, потрібно, насамперед, застосовувати індивідуальний підхід, щоб темпераменти дитини і тварини співпали, чи, навпаки, - доповнювали один одного. Пам'ятайте, що поява домашнього улюбленця – це відповідальність, ним не можна погратися і викинути.
Кожна тварина – по-своєму унікальна і хороша. А головне – дослухайтеся до свого серця, тоді всі: і дитина, і тварина, і дорослий залишаться задоволеними і мирно співіснуватимуть під одним дахом.
 
Людмила Гладська 
Категорія: Життя селища | Переглядів: 1108 | Рейтинг: 0.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz