Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSЧт, 2024-04-25, 23:49
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Грудень » 8 » Святковий концерт до Дня позашкілля
Святковий концерт до Дня позашкілля
21 листопада в Україні відзначають професійне свято працівники освіти, що опікуються дітьми за межами школи, розвивають творчі здібності і допомагають у профорієнтації, - позашкільники.
У Гостомелі традиційний святковий концерт за участю керівників і вихованців Центру творчості дітей та юнацтва м. Ірпеня відбувся із запізненням - 5 грудня. Довелось узгоджувати дату вистави з розкладом Будинку культури, тому що заклад не має власного сценічного майданчика.
До початку концерту гості отримали нагоду ознайомитись з продукцією юних талантів - у фоєй БК експонувались вироби з бісеру і кольорового тіста (керівники – О. М. Жовнір, А. Г. Ширінкіна і С. С. Небатова). Урочистий настрій створювала гра духового оркестру під керівництвом Л. А. Мальчевського та М. А. Власенка.
Позашкільників прийшли привітати заступник голови селища В. М. Саєнко, працівники відділу освіти Ірпеня і члени депутатського корпусу.
Депутат Київської обласної ради Н. Г. Семко приготувала солодкі подарунки для 80 учасників свята і теплі рукавички для 20 дітей з обмеженими можливостями, які рознесуть адресно по домівках.
Заступник голови Ірпінської міської ради І. М. Борзило виділив Гостомельському Будинку творчості 1000 грн. на купівлю обладнання.
Депутат Гостомельської селищної ради О. Ю. Прилипко оплатила подорож до Львова, проживання і харчування 13 вихованців театрального гуртка під час проведення фестивалю "Різдвяні канікули". А депутат О. О. Смолянчук подарувала закладу новий принтер.
Працівники відділу освіти організували для маленьких артистів солодкий стіл.
Святкова вистава представляла сучасну інтерпретацію казки про золоту рибку. Герої також актуальні: замість рибалки і прискіпливої старої - олігарх зі свитою охоронців і красуня-домогосподарка. Текст ролей пересипаний ремарками на тему гостросоціальних проблем Приірпіння, як-то неконтрольованої забудови, знищення парків і лісу та ін. Напрям розвитку дії задавав діалог між олігархом і його дружиною, незадоволеною тим, що чоловік відпустив чарівну рибку. Помираючи від нудьги у своєму маєтку, героїня висловила побажання, щоб її розважали артисти, які з'являлися на сцені у перервах між репліками акторів. 
Завдяки продуманому сценарію глядачі мали можливість оцінити майстерність не тільки членів театрального гуртка, але й хореографічного і фольклорних колективів. 
Поряд з молодими талантами виступали професійні виконавці - бандуристка, дослідниця кобзарства, лауреат ІІІ міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Г. М. Хоткевича І. М. Лісняк. 
Хореографічні, вокальні, інструментальні номери чергувались з короткими гумористичними нарисами, не втомлюючи надміру увагу глядача; серед них знайшлися такі, що відповідали смаку найвибагливіших поціновувачів сценічного мистецтва.
З огляду на обмежений бюджет ЦТДЮ, а також те, що естрадний майданчик перебуває за межами закладу, було оптимально вирішено проблему декорацій. Як відомо, казка передбачає три місця дії - хату рибалки, берег моря і палац. У виставі, що включає окремі артистичні номери, чіткий розподіл сценічного простору і послідовна зміна декорацій були недоцільними. Натомість, герої казки зайняли сталі місця на вузькій ділянці проскеніуму ближче до зали: олігарх ловив на вудку праворуч, а дружина-домогосподарка розмовляла по мобільному, сидячи за столом ліворуч. Решту сцени надано у розпорядження виконавців концертних номерів, що вимагають більше простору. Перехід від одного місця дії до іншого маркували групи наймолодших вихованців, що пробігали вглибині майданчика з розмальованими паперовими птахами і гребенями хвиль, вигукуючи: "...Море! Море! Море! Чайки! Чайки! Чайки!.." 
Юні актори твердо знали свої ролі, не просто механічно повторювали текст, а намагались втілитись в образ. Зокрема, виконавиця ролі домогосподарки, Дарина Романенко, оживила персонаж характерними деталями, як-то звичка до самозамилування, вередливість; вона не виходила з образу навіть коли не говорила слів - поправляла капелюшок, приймала імпозантні положення. Виглядала переконливо у складному травестійному амплуа і виконавиця ролі олігарха – Маша Чорна. Прекрасно володіла монологом, почувалась природно і невимушено на сцені молодша за віком акторка, Поліна Юхимович, що зіграла золоту рибку. Запам'ятались дівчата, які представляли в особах сценку про лікаря-психіатра і пацієнта, - Віка Лісова і Марина Фурукіна. Ролі мовчазних охоронців виконували брати Олексій та Олександр Розбицькі; матросів – Поліна Литвинчук, Діана Демидко, Віка Пилипенко, Вікторія Лісова. У мініатюрі «Рибалки» зіграли Діана Демидко, Ксенія Ющенко, Віка Пилипенко і Вікторія Лісова. Ще один етюд виконали Настя Заєць, Дарина Абаронова, Анастасія Кулібаба, Олександр Чіх, Андрій Столяр та Миколай Козлик. Співали і танцювали: Поліна Закревська і Настя Заєць, Діана Демидко, Ксенія Ющенко, Віка Пилипенко, Вікторія Лісова і Софія Ющенко. Заслуговує на увагу робота звукооператора Влада Воробйова.  
Серед виступів професійних артистів слід відмітити два танцювальні номери за участю керівника хореографічного гуртка Ю. С. Катани і три вокально-інструментальні - запрошеної гості, бандуристки міжнародного рівня І. М. Лісняк. 
Після завершення концерту ми спілкувались з керівником дитячої театральної студії "Карусель" І. П. Кульбовською. Ірина Петрівна розповіла, що гурток працює всього третій місяць. "...Раніше в Центрі творчості діяла "Школа лідерів", їх директор, виконувач обов'язків пішла з посади і гурток розформували. У нашому закладі стала кількість ставок. Звільнилось півокладу - його передали мені з тим, щоб організувати театральну студію. Є дві групи: одна для дітей віком 8-9 років, друга - 11-14. Сценарій для святкового концерту написала я: використовувала вірші дитячого поета В. А. Євтушенка, щось знайшли в Інтернеті вихованці, як, наприклад, сценку про психіатра. Сьогодні класика дітям не цікава. На виборі репертуару позначився саме дитячий смак. Костюми і декорації до вистави ми зробили своїми руками. Дуже допомогли керівник гуртка "Чарівна ниточка" і мій син Ілля Тарасович Кульбовський. У дитинстві він ходив до оркестру "Фанфари", грав на кларнеті; виріс, працює архітектором товариства "Проектний Дім". Син дав гроші на купівлю тканин, фурнітури і всього, що треба для декорацій і костюмів. А шили вже я з Небатовою Світланою Сергіївною, так що батькам залишилось тільки застібки і гудзики пришивати..."
Методист, керівник гуртка "Рідне слово" І. Л. Литвиненко розповіла про діяльність ЦТДЮ. "...У Гостомелі ми працюємо з 1995 року, за адресою вул. Леніна, 218. У 2013 навчальному році у нас займається 605 дітей. Діє 39 гуртків різних напрямів: гуманітарного, художньо-естетичного, науково-технічного. Заняття проводяться після школи або по вихідних. Дітям, які проходять повний курс навчання, ми видаємо свідоцтва про позашкільну освіту, що можуть допомогти при вступі до профільного навчального закладу. У нас працюють обдаровані педагоги, фахівці своєї справи, наприклад, Л. А. Мальчевський, якого знають далеко за межами селища, та ін. Вихованці гуртка "Рідне слово" успішно складають іспити на факультет журналістики. Заклад постійно підтримують голова Гостомельської селищної ради А. І. Кириченко, депутат Київської обласної ради Н. Г. Семко, депутат Ірпінської міської ради Ю. І. Прилипко, депутати Гостомельської селищної ради О. Ю. Прилипко, О. Д. Мамчур, О. О. Смолянчук, Т. М. Шальман, місцеві підприємці В. І. Бондаренко і Т. В. Семенова..."
Редакція сайту Гостомеля вітає позашкільників з професійним святом, висловлює побажання успіху у їх складній і відповідальній роботі.
 
Категорія: Культура, спорт | Переглядів: 1162 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz