Кожен рік на території нашої країни реєструються випадки гострих отруєнь грибами,причому найчастіше в серпні-вересні. З початку року від отруєння грибами померло 4 людини, в тому числі одна дитина, про це інформує прес-служба ГУОЗ у Львівській області. Зокрема, в АР Крим зареєстровано 2 випадки отруєння, у Дніпропетровській області – 1 випадок, Донецькій – 6, Запорізькій – 2, Івано-Франківській – 1, Київській – 3, Одеській – 4, Херсонській – 1 та 3 випадки отруєння неїстівними грибам у Чернігівській області. По одному випадку отруєння у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Івано-Франківській областях закінчилися летальними наслідками . У Дніпропетровську помер 4-річний хлопчик внаслідок отруєння дикорослими грибами. Це перший смертельний випадок цього року серед дітей. За показниками важкості перебігу та кількісті фатальних наслідків, отруєння грибами впевнено посідають перше місце серед усіх небактеріальних харчових отруєнь. Основна причина отруєнь – необізнаність населення щодо їстівних та неїстівних грибів. З декількох сотень різновидів грибів, які ростуть на території України, лише декілька отруйні постійно,деякі – тільки при певних умовах (залежно від пори року, вживання в сирому вигляді або з алкоголем). Але тяжкі та навіть смертельні інтоксикації пов'язані з вживанням грибів – далеко не екзотика . Необхідно зауважити, що їстівні гриби в умовах поганої екології можуть набувати токсичних властивостей – поблизу промислових зон, хімічних комбінатів, автомобільних трас, при викидах токсичних речовин та радіонуклідів в атмосферу, річки, водоймища. В змінених умовах гриби накопичують в дуже високих концентраціях ртуть,свинець,кадмій. За зовнішнім виглядом отруйні гриби найчастіше приймають за зелену сироїжку, печериці, їстівний гриб-парасольку. Найбільше поширена помилка – замість зеленої сироїжки збирають зеленувату або бліду поганку. Розрізняють наступні види отруєння грибами: 1.Отруєння високотоксичними (смертельними) грибами - бліда поганка Amanita phalloides, та деякими видами аманітальних мухоморів; 2.Отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки, та зберегли токсини; 3.Отруєння грибами, які ростуть в місцях, забруднених різноманітними токсинами і, в силу своєї високої адсорбційної активності, їх накопичують; 4.Харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, в особливу группу виділяються випадки ботулізму(що ,як правило , розвивається при вживанні консервованих грибів) ; 5.Загострення хронічних хвороб органів травлення ,що можуть виникати при вживанні навіть не отруйних грибів (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба). Найбільш небезпечні отруєння грибами, що віднесені до першої групи. Аманітальні гриби містять в собі групи високонебезпечних токсинів: фаллотоксини (фаллоїдин та ін.) та аматоксини (аманітини та ін.). Гриби типу Amanita, особливо бліда поганка містить 0,1-1 мг фаллоїдину, 0,08 мг а-аманітину, 0,05 мг р-аманітину на 1г сирої ваги та інші. Летальна доза аманітину складає 0,1 мг на кг ваги тіла. Слід особливо зауважити, що десять з одинадцяти токсинів блідої поганки є термостабільними, тобто не руйнуються при термічній обробці. Особливість отруєння аманітальними грибами в тому, що від моменту їх вживання до виникнення перших симптомів отруєння проходить значний латентний період - від 6 до 12 годин, під час якого, як правило, не виникає ніяких скарг. Гострий період захворювання протікає у дві стадії. Перша - токсигенна, розпочинається вона з явищ гастроентероколіту, що проявляється болями в животі, блювотою та діареєю. Друга стадія соматогенна, може починатись після 1-2 денного періоду відносного благополуччя, коли явища гастроентероколіту стихають. При важких отруєннях друга стадія розпочинається без світлого проміжку, проявляються клініко-лабораторні ознаки ураження печінки, нирок, центральної нервової системи. Підвищуються рівень білірубіну, активність амінотрансфераз. В тяжких випадках розвивається печінкова кома, поліорганна недостатність, геморагічний синдром тощо. Якщо допомога при отруєнні аманітальними грибами не надається на протязі перших 1-2 діб, то вірогідність летального наслідку стає надзвичайно висока. Тому запам'ятайте: якщо після вживання грибів виникли явища гастроентероколіту – негайно звертайтесь по медичну допомогу !!! Будьте обережні, не збирайте грибів, яких Ви не знаєте. При найменших сумнівах краще залиште гриб в лісі,яким би привабливим він не був. Не чіпайте гриби, які ростуть в лісосмугах вздовж автотрас та біля промислових об'єктів. Дуже тяжкою, часом, буває розплата за необачність. Не давайте їсти гриби дітям. Не зважаючи на те, що гриби вважаються цінним харчовим продуктом, до їх складу входить висока кількість клітковини та хітину,які погано перетравлюються. Таким чином, плодові тіла грибів, в тому числі і їстівних,відносять до продуктів, що погано засвоюються і рекомендуються до вживання дорослим, у яких немає проблем з системою травлення. Завершуючи, хочеться побажати : бережіть себе, шановні Земляки.
Головний лікар ІЦМЛ Лісняк Д.К |