Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSПт, 2024-05-03, 20:24
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2010 » Листопад » 4 » Відкриття пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам
Відкриття пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам
Квітень 1978 року. Радянські люди гаряче вітали націонал – демократичну революцію в Афганістані. Але контреволюційні сили при підтримці імперіалістичних сил США розв’язали неоголошену війну проти Афганістану. 
Радянський Союз не міг не відгукнутись на неодноразові прохання керівництва Афганістану про допомогу.  Діючи на основі Договору про дружбу, добросусідство   та співробітництво від 05 грудня 1978 року, Статуту ООН  і відповідних 32 міжнародно–правових документів, Радянський Союз  ввів у Афганістан  обмежений контингент своїх військ. 
25 грудня 1979 року Радянські війська були введені в Афганістан для виконання інтернаціонального обов'язку. Для тисяч радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Потрапили  на палаючу афганську землю і наші односельчани Володимир Петрович Радченко та Анатолій Миколайович Чайка (Чайка Анатолій протягом 1978-1979рр. навчався в Ірпінській середній школі №13. Після 10-го класу вступив до Немішаєвського технікуму. Закінчив технікум і пішов служити до лав Радянської армії. Згодом потрапив в Афганістан. Одного дня, супроводжуючи на бронемашині колону військовослужбовців, потрапив під арт-обстріл. Всі товариші встигли вибратися з палаючого автомобіля, а Чайка Анатолій загинув.). Мужні воїни всім серцем прийняли афганський біль, як свій, і до останнього подиху захищали інтереси її багатостраждального народу.    
В ім'я волелюбного афганського народу, в ім'я миру, братерства на землі вони, не вагаючись, готові були віддати найдорожче — життя. 
15 лютого 1989 року останній наш солдат був виведений за межі республіки  Афганістан. Цей день і є закінченням афганської війни для радянських людей. Закрилася остання сторінка героїчного і драматичного літопису. Перестали йти похоронки з Кандагара і Гардесі, Джелалабада і Кабула. 
Але Афганістан ще довго буде щеміти в грудях багатьох із нас — загиблих не повернути. Наша пам'ять до цього часу, свято зберігаючи подвиг батьків і дідів у Великій Вітчизняній війні, назавжди ввібрала в себе і новий біль афганська втрат.  
03 листопада 2010 року за ініціативи воїнів-афганців та за підтримки Гостомельського селищного голови Анатолія Івановича Кириченка та депутатського корпусу Гостомельської селищної ради V скликання було відкрито пам’ятник "Воїнам-афганцям”.
У відкритті пам’ятника взяли участь: Гостомельський селищний голова Анатолій Іванович Кириченко; ветерани Афганської війни; директор Ірпінської загальнооосвітньої школи I-III ступенів №13 Володимир Миколайович Захлюпаний; голова Ірпінської спілки ветеранів воїнів-афганців Анатолій Валерійович Прохоренко; батько загиблого в Афганістані нашого односельчанина Володимира Петровича Радченко – Петро Іванович; заступник Київської обласної та голова Гостомельської організації ветеранів Афганістану Ісса Асадулович Курамагомедов; командир військової частини А0565 Євгеній Михайлович Кубрак; однокласник Анатолія Миколайовича Чайки – Валентин Євгенійович Денисюк.
У програмі відкриття пам’ятника активну участь взяли учні Ірпінської ЗОШ I-III ступенів №13. Наприклад, учениця 8-В класу (кл. керівник Прокопенко С.П.) Юля Боднар продекламувала вірш "Афганістан”. У виконанні учениці 8-В класу Дорошенко Єлизавети прозвучала пісня "Балада о солдате”. 
Закінчилась війна. Багато молодих воїнів-інтернаціоналістів були нагороджені орденами і медалями, але найвищою нагородою тих, хто уцілів — є життя, а для загиблих – пам'ять. 
Ніхто не забутий, 
На попіл ніхто не згорів... 
Солдатські портрети 
На вишитих крилах пливуть. 
І доки є пам 'ять людей І живуть матері, 
Доти й сини, що спіткнулись об кулі, 
Живуть. 
Категорія: Робота ради | Переглядів: 1428 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz