Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSСб, 2024-04-20, 09:08
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Липень » 31 » Загибель риби на Центральному озері могла статись внаслідок отруєння
Загибель риби на Центральному озері могла статись внаслідок отруєння
6 – 7 липня гостомельчани відсвяткували Івана Купала, зібравшись до зони відпочинку, що стала своєрідною окрасою селища, проте вже наступного тижня відвідувачі Центрального озера помітили у воді мертву рибу. 
Перші скарги на неприємний запах від сусідів, що живуть по вулиці Ватутіна, з’явились на сайті Селищної Ради не раніше 12 липня. За день до того водоймище обстежили інспектори КИЇВРИБОХОРОНИ. 17 липня були готові результати хімічних і біологічних аналізів (розтину риби і проб води), що показали великий вміст в окремих ділянках ставу сульфатів і хлоридів, смертельний для карпових риб і безпечний для людини. Порівнявши показники гідрохімічних досліджень, що проводились напередодні відкриття зони відпочинку з останніми аналізами, спеціалісти Державної ветеринарної та фітосанітарної служби констатують, що дані речовини могли потрапити до озера тільки двома способами, кожний з яких передбачає зловмисне втручання, - через пошкодження каналізаційних труб або вилив відповідних хімікатів.
Працівник зони відпочинку Юрій Михайлович Назаркевич розповідає, що вперше помітив мертву рибу близько двох тижнів тому. «...Якось вранці дивлюсь – щось біліє на воді; і тоді ж при березі кілька товстолобів догори черевом знайшов. Мертвої риби спочатку небагато було. Пригадав, що якось вночі в очереті на тому березі (по вул. Ватутіна) двоє ліхтариків світилось; ми почали підходити, а вони теж переміщуються і по подвір’ях поховались. Думали на нічних відвідувачів, що електровудками поглушили. Потім, пам’ятаю, ще один сплеск був, коли відразу багато риби померло, дванадцять відер крупних білих амурів і товстолобів назбирали. Списували все на спеку або недостатність кисню, навіть і в голову не приходило, щоб хтось навмисне міг потравити. 
Хоча я вже тут більше місяця працюю, стосунки з сусідами складаються непросто. Люди звикли сприймати прибережну смугу і озеро як продовження своїх присадибних ділянок. Наскільки я знаю, за всіма правилами не можна будувати так близько до водоймища, 50 метрів – це санітарна зона. І нечистоти у воду зливали; могли прогнати молодь, якщо вона вночі на річці гуляла. А тепер берег став громадським. І за парковку постійно сваримось. Я все намагаюсь їм догодити. Вкопував стовбці і вішав цеп, щоб виїзд вільним залишався, одне місце для машин відвів – аж вони і тут всі зговорились, викликали власника ділянки такої занедбаної, що на ній вже не метрові бур’яни, а прямо дикі дерева повиростали. Він і сам землею не користується, і гостомельчанам не дає. Місця тут хороші, живописні – побудувались безконтрольно і все їм заважає. 
Якось приїхали на світанку машиною п’ятеро – видно, що «великі шишки». Говорять, з міліції. Музику гучно включили, кричать, співають. Я знаю, що в одного сусіда дитина маленька; підійшов, попросив, щоб тихіше. Вони з кулаками: «як ти смієш!» І сусід той вийшов. Я до нього – підтримай, брате. Але він сказав, що цього разу йому нічого не заважає. 
Отак і живемо – на ножах... Мішок солі або добрива всипати у воду недовго, я ж частіше один, озеро велике, за всім не встежиш. 
А риба дохла була всяка, різного розміру – і маленька, що водилась в озері, і більша, куплена. Якби новій рибі щось у воді не підходило, або хвору яку продали, то вона б ще впродовж перших тижнів вимерла. Тому я і став радити зробити аналізи. Зробили – і що ж виходить? Через чиїсь злісні дії мусить страждати все селище. Рибу запускали з думкою про майбутнє, щоб кожен міг вільно прийти посидіти з вудкою, порадувати сім’ю смачною вечерею. За однією мертвою рибиною стоять десятки ненароджених, бо зараз саме сезон такий, спеціально купували велику рибу для розведення. Дивуюсь, як рука піднялась: наче в тій приказці, що наплював в криницю, з якої воду питиме!..»
Юрій Назаркевич стверджує, що незважаючи на прикрий інцидент, відвідувачів зони відпочинку не поменшало. «...Приходять постійно, а на свята по 500 – 1000 чоловік збираються. Гостомельчани навіть прибирати рибу допомагали. Тільки останнім часом, коли стало прохолодніше, мало людей бувало...»

*  *  *
Ознайомившись з ситуацією на місці, ми звернулись до Гостомельської селищної ради з проханням прокоментувати факт загибелі риби на Центральному озері. 
Анатолій Іванович Кириченко розповів, що дізнався про інцидент 11 липня, коли до приймальні Голови селища завітали спеціалісти Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства у Київській області. 
З інспекторами КИЇВРИБОХОРОНИ спілкувалась землевпорядник Юлія Леонідівна Качуренко. «...Вони приїхали близько 15:00. Сказали, що були на нараді, коли з Прокуратури надійшло повідомлення, що на одному з озер Гостомеля задихається риба. А до Прокуратури зателефонував житель селища, ім’я якого не назвали. Вони не знали, на якому саме водоймищі проблеми; думали оглянути всі і просто почали з Центрального озера. Я супроводжувала інспекторів як офіційна посадова особа. 
Коли ми прийшли до ставу, на березі вже був присутній Юрій Валерійович Марчук (місцевий депутат, опозиційно налаштований до проведення чистки і зариблення озера) і телебачення (СТБ); він активно диспутував з засобами масової інформації. Ми пройшли вздовж берега по вулиці Ватутіна: цікаво, що скупчення мертвої риби спостерігалось здебільшого тут. Інспектори нарахували 90 мертвих риб (карасів і товстолобів) на водній площі 30 – 40 метрів. Було складено відповідний Акт, який я і підписала. Спеціалісти засвідчили, що виловлена риба мала різний ступінь розкладу, тобто загинула не раптово, в один момент, а протягом 12 – 36 годин...» 
В неофіційній розмові працівники КИЇВРИБОХОРОНИ розповіли Юлії Леонідівні, що мають кілька версій на пояснення високої смертності риби, усі вони спираються на «людський фактор». Одна з них – агресивна рибалка із застосуванням електровудки. «...Проте використанням електровудки, дія якої обмежена локально, не пояснюється порівняно великий масштаб втрат; до того ж в такий спосіб риба тільки тимчасово «оглушується». З іншого боку, через пошкодження каналізаційних труб до водоймища могли потрапити стічні води, продукти людської життєдіяльності. Напередодні розчищення озера з 7 присадибних ділянок по вулиці Ватутіна стічні труби були відведені прямо до води; в процесі будівництва зони відпочинку їх закрили. Водночас, не виключено, що рибу просто отруїли, наприклад, селітрою або хлоркою. Тут принагідно зауважити, що під час обстеження ставу інспектори виявили скупчення мертвої риби в окремих місцях, а не на всій поверхні озера. Говорять, що отруєння звичайно має подібний ефект. 
Проте в даний момент у Селищної ради недостатньо підстав, щоб в своїй офіційній позиції віддати перевагу якійсь одній версії».
Секретар Виконавчого комітету, керуюча справами Лариса Борисівна Богданова доповнює, що кілька днів тому до неї звернулась мешканка селища з заявою про те, що бачила, як невідомі рибалки користувались на Центральному озері електровудками.
За твердженням Голови Гостомельської селищної ради Анатолія Івановича Кириченка, наразі остаточно з’ясовано, що причиною смертності не була невідповідна якість води або придбаної риби. 
Після інспекції КИЇВРИБОХОРОНИ з озера взяли проби води для проведення лабораторних досліджень. «...Аналізи виконувала Державна екологічна інспекція Київської області, що знаходиться за адресою вул. Васильківська, 3. Дослідження показали, що у воді Центрального озера не зафіксовано перевищення ГДК; більше того – за всіма показниками якість води значно краща, ніж передбачено встановленими державою обов’язковими вимогами. Ми надали спеціалістам копію заключення від 30 травня, яке робилось напередодні відкриття Зони відпочинку. Порівнявши результати первісних аналізів з наступними, інспектори зауважили, що причини загибелі риби слід шукати не у водоймищі; вірогідно, не обійшлось без людського втручання...» 
Анатолій Іванович люб’язно надав нам можливість ознайомитись з Актом обстеження Центрального озера і результатами досліджень проб води. «...Гостомельчани повинні знати, що роботи по чистці ставу, який вони відвідують мало не щодня, були проведені на належному рівні. Якість води відповідає нормативним стандартам. Це засвідчують висновки різних інстанцій. В загибелі риби не виявлено вини організаторів водоочисних робіт і будівничих зони відпочинку...» 
Ми відвідали водоймище 23 липня і вже не застали мертвої риби і характерного неприємного запаху. Працівник зони відпочинку зауважив, що після «сплеску» 11 – 12 липня не спостерігав масової смертності. На щастя, за прогнозами спеціалістів внаслідок отруєння загинула тільки незначна кількість риби і є всі підстави вважати, що водні ресурси гостомельського Центрального озера з часом відновляться.
Марина Доброгорська
  
 

Категорія: Життя селища | Переглядів: 2397 | Рейтинг: 5.0 |

Всього коментарів: 7
1 Георг  
0
Очевидно,що озеро не являється проточним, вода застоюється. При такій температурі в умовах
розташування озера зрозуміло що хімічно-бактеріологічний стан озера м’яко кажучи
далекий від допустимих норм. Враховуючи, що аналіз показав перевищення
хлору в декілька разів припускаю, що хтось хотів покращити якість води методом
хлорування. Як наслідок вода не зацвіла, а риба повспливала. Зацікавленні більш
за все люди, які побудували бізнес на озері. Наміри у них були благі- зробити
блакитну, приємно пахнучу воду (всі міста Украни п’ють хлоровану воду) .
Сторення іміджу чистого пляжу і озера стрияє заробіткам на пляжі. Всім
відвідувачам відомий пляжний прейскурант на послуги:  катамаран-55грн/год, лежак- 5грн/год, батут 15грн/10хв, пиво розливне 10грн, шашлики,
горілка, цигарки та інше. Наголошую, що загибель риби це невід’мний наслідок хлорування
води людьми, які таким чином свідомо приховують наявність в воді великої
кількості кишкової палочки.

2 Николай  
0
ваш коментарий, уважаемый георг, производит впечатление убедительного, но вы, вероятно, не обратили внимания на результаты анализов проб воды:)) из которых видно, что качество воды в озере по многим показателям даже лучше обязательной нормы!! думаю, организаторы зоны отдыха даже при желании улучшить цвет воды способом, который вы упоминаете, не рисковали бы безрассудно своими деньгами и проч., а проконсультировались со специалистами по поводу оптимального количества вещества. с другой стороны, если вы читали материал, который коментируете, - не могли не заметить, что наличие дохлой рыбы зафиксировали не по всему озеру, а только по ул. ватутина. ну и как вы это объсните?? очевидно - это была предумышленная потрава, расщитанная скомпроментировать этих самых организаторов зоны отдыха!!! но не так просто замылить глаза простым гостомельчанам

3 Николай  
0
Уважаемый георг, любой может безответно утверждать все что угодно, а вы предъявите соответственные анализы. когда человек протестует против очевидного (в данном случае анализов, показывающих, что вода в озере хорошая) - это уже симптом психического растройства. обратитесь к специалисту:))

4 Георг  
-1
Шановний Володимир Миколайович, досить лизати дупу меценату. Вам, як заслуженому вчителю , це не личить, у нього і так вся срака в засосах. Ви хочете щоб ваш був самий яскравий? Щасти вам, в вашій благородній справі!!!!

5 Николай  
0
георг, я ошибся заподозрив в вас воспитанного человека:)) вы направили поток своего красноречия не по адресу!!! не думаю, что официальный сайт нашего города подходящее место для дискуссии в подобных выражениях!!! пишите по делу: складывается впечатления, что у вас в отношении озера не гражданский, а обыденный личностный интересс:(

6 Георг  
0
Коля,по перше твої підозри мене мало хвилюють, по друге не до тебе звертаюсь, по
третьє це не офіційний сайт, по четверте Гостомель не місто, по п’яте всі ваші тролівські
 дискусії зводяться до одного: який безкорисний, щедрий, великодушнийприлипко, а з усіма іншими, тебе цитую: ” "шкідниками" треба боротисяі не опускати руки , і напевно в такий спосіб , як вони з рибою  обійшлись, бо купка тіх людішек інакше незрозуміють”.   Чому з дискусії дивним чином зникають незручніпитання. Вони більше цікавлять 15 тисяч гостомельчан ніж хвалебні оди
прилипку.  По шосте в мене особистийінтерес не тільки до озера, а до всього Гостомеля, бо я тут живу і мені не
байдуже все що в ньому відбувається.           Напередодні першого вересня пропоную подискутуватина стару-нову тему будівництва котельні  школи №13, яке почалось в 2006 році.  Я думаю ця тема набагато більше хвилює 750учнів і 1500 їхніх батьків. Володимир Миколайович,  починайте, я доповню…

7 Николай  
0
георг, если тебе, как ты пишешь не все равно, - не дискутируй, просто начни что-то делать; волнует котельная - вложи свои деньги в ремонт, найди средства, как это делают другие - тот же прилипко, направь свою энергию в конструктивное русло, а не крой матом "заслуженных учителей". если ты так любишь свой город, неужели тебе не приятно, что вместо вонючего болота на центральной улице теперь благоустроенное озеро. видно, свой карман и эгоистический интересс тебе все таки ближе и твоя готовность что-то делать для "селища" ограничивается одними демонстарициями типа "мне не все равно, у меня есть гражданская позиция":))

Форма входу

Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz