Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSСб, 2024-05-11, 12:39
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2011 » Грудень » 28 » Раді чекати у Ворзелі на свято Водохреща
Раді чекати у Ворзелі на свято Водохреща
Чисте хвойне повітря, тиша, спів птахів, мальовничі місця – ось що допомагає людям не тільки відпочити душею і серцем від щоденної суєти, а й зміцнити здоров’я. Таку змогу будуть мати ворзелян та гості з усього регіону після розчищення і оздоровлення ворзельського ставу. Адже, уже на початку січня гостинний Ворзель зможе прийняти усіх бажаючих на свято Водохреща. А літом перлина Ворзеля,  – прекрасний став, стане місцем, де жителі і гості селища зможуть відпочити душею і тілом та поспілкуватися з природою. 

Вже впродовж місяця ведуться роботи з розчищення і оздоровлення ворзельського ставка. Це робиться, у першу чергу, для громади селища та регіону. Безсумнівно, це – вкрай необхідний та прогресивний крок селищної влади. Попереду черговий курортно-санаторний сезон, коли до нас приїздять багато відпочивальників та гостей. Усі вони відвідують ставок, який здавна є однією з візитівок нашого селища. Тепер він зустріне їх оновленим і чистим. 
Роботи пов`язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми в смт. Ворзель реалізовуються на виконання розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації Присяжнюка А.Й. А також, на виконання рішення Київської обласної ради №189-09VI від 23.08.2011 р. за сприяння депутата Київської облради Семко Н.Г. та ворзельського селищного голови Венгрика О.П. Великою перевагою для громади селища є те, що кошти надані окремою субвенцією з Київської обласної ради.
За дорученням Київської обласної ради замовником робіт виступило Державне управління водного господарства Київської обл. (нач. Урупа М.М.), розробником проекту – підприємство «Славіна», а виконавцем усіх робіт – ПрАТ «Меліоратор». Виконавець добре знаний в області як творець цілої низки озер та парків (в т.ч. нещодавно відкритих парків у Бучі та одного із найбільших парків Києва у Феофанії).
Голова наглядової ради ПрАТ «Меліоратор» Яцюк В.П розповів: «Наша організація вже не вперше виконує роботи на ворзельському ставку. 40 років тому ми його реконструювали,  а 15 років тому востаннє чистили. З того часу став значно замулився і почав заростати, значно погіршило ситуацію також і забруднення сміттям. На сьогодні ми виконали очищення половини берегової лінії, очищення всього дна від мулу, поглиблення замулених місць, можна сказати, пройшлися по дну як пилососом. Усі роботи виконували обережно, не поглиблюючи озеро, щоб не порушити існуючого балансу. Вийнятий мул частково вивезли, частково використали для підсипки берегової лінії. Проведені заходи дозволили реанімувати існуючі придонні джерела, що призведе до загального оздоровлення ставу. Площа ставу становить 3,54 га, шар мулу – 30-50 см, вивезено 9000 куб. м. грунту;  сміття, гілок та сухостою – кілька десятків самоскидів. 
До кінця місяця ми плануємо провести очищення і ремонт двох шахтних водоскидів, очищення вихідного отвору водовивідної труби, підсипку чистим річковим піском пляжної зони, а також закінчити очищення решти берегової лінії. 
Тепер упродовж наступних 15 років (це термін природнього відкладення шару придонного мулу) ворзельський став буде у гарному санітарному стані, буде милувати око його відвідувачів. 
Насамкінець хочу висловити подяку тим, хто організували очищення ворзельського ставка - депутату Київської облради Семко Н.Г., начальнику Державного управління водного господарства Київської області Урупі М.М., керівникові об’єкту, начальнику дільниці №4 нашого підприємства Кудрявцю А.Ю., а також Ворзельській селищній раді та її голові Венгрику О.П., які роблять усе, щоб Ворзель був гарним селищем-курортом, а згодом став і містом курортом».
Соколова Н.В.

Повернення до чистих джерел
Так можна назвати проект  очищення озера в селищі Коцюбинське. Колись мальовниче  озеро приваблювало джерельною водою і цілющим лісовим повітрям  не лише жителів селища, сюди приїжджали на відпочинок і кияни. Однак з часом воно зазнало значного забруднення, джерела замулилися, остання чистка озера  проводилися лише в 1957 році. На сьогодні   ініціатори проекту знайшли архівні фото останньої очистки, на одній з них тодішній селищний голова Коцюбинського біля трактора. Однак з цього часу, як кажуть, стільки води спливло — майже 54 роки! Уже мало хто з коцюбинчан вірив, що  озеру повернуть його первісну суть. Однак селищному голові Вадиму Садовському за підтримки депутата обласної ради Наталії Семко вдалося зрушити цю справу з мертвої точки й розпочати нелегкий проект впорядкування цієї акваторії, не зважаючи на фінансові труднощі.
—Вже впродовж кількох місяців ведуться роботи з розчищення й оздоровлення лісового озера,— говорить селищний голова Вадим Садовський ,— це робиться, у першу чергу, для громади селища та регіону.  Роботи реалізовуються на виконання розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації Присяжнюка А.Й. А також, на виконання рішення Київської обласної ради №189-09VI від 23.08.2011 р. Відразу не можу щоб не відзначити головні рушійні сили цього проекту, він  не відбувся  коли б депутату обласної ради Наталії Семко не вдалося внести  пропозиції  щодо очистки озера до переліку природоохоронних заходів на цей рік. Відтак обласна рада виділила 300 тисяч грн. на роботи пов’язані з очисними роботами водойми, усі ці кошти мали цільове призначення й відразу потрапили на рахунок виконавця робіт однієї з організацій Укрводгоспу. 
Мені стало цікаво подивитися на якому етапі знаходиться процес  очищення озера.
—На даний час основні роботи зосереджені на дамбі,— говорить депутат обласної ради Наталія Семко, котра відразу зголосилася мене підвезти до місця робіт. На дамбі  працював трактор з відбійним молотом, інші працівники впорядковували територію.— Справа в тому що ми зіткнулися з серйозною проблемою, необхідно демонтувати одне бетонне кільце, оскільки отвір дамби був забетонований і вийшов своєрідний тромб, через що вода в озері була стоячою і влітку «цвіла». Аби досягнути нормального циклу переливу води,—  каже під акампонимент відбійного механізму Наталія Григорівна,— доводиться сантиметр за сантиметром видовбувати армований бетон, це дуже затримало інші роботи, адже ми планували вже на Водохрещу організувати перші купання.
—Отже, до наступного сезону в озері нарешті можна буде купатися?
—Сподіваюся що так, адже почищено не лише берегову лінію а й все дно від мулу, також перекрито стічні канави, згодом земснарядом будуть очищуватися джерела.
—Отже, в озері джерельна вода?

—Так і це надає йому особливої привабливості, до речі, найбільші три джерела знаходяться біля дамби, окрім цього на березі озера є чудове природне джерело, ми робили аналізи води — вони хороші, через що ми плануємо тут облаштувати бювет.   
—А   як в перспективі виглядатиме ця територія?
—   Окрім поліпшення технічного стану озера та його оздоровлення  передбачено ряд інших заходів. Тут буде рекреаційна зона: доріжки, літній театр зі сценою, де можна буде святкувати урочисті події та проводити концерти, а також Дні селища. Звичайно ж буде пляжна зона, взагалі, ця територія планується як паркова зона де можна буде насолоджуватися душею і тілом. Ви, мабуть, бували у новому Бучанському парку.
—Так , це дійсно окраса всього регіону, адже там оригінальні альтанки, скульптури, клумби...
—А ще там також є озеро, тож і в Коцюбинському навколо озера ми прагнемо  облаштувати паркову зону, щоб вона була справжньою перлиною Коцюбинського і радувала не одне покоління жителів селища й гостей. 
—Успіхів Вам.
—Я б хотіла сказати нам, бо від нашого ставлення також залежить здоров’я довкілля, адже жителі прилеглих районів також доклали руку до забруднення водойми, тож хочеться сподіватися що в майбутньому, коли озеро буде остаточно відроджено, вони так не робитимуть, адже окрім цього буде вестися  постійний контроль, аби не виходило так, як в цьому прислів’ї, коли «плюють в криницю з якої п’ють воду».   Адже з майже з цілої вулиці з річки Любка проходили стічні канали з приватного сектору.

Що з приводу очистки озера думає громадськість?

Людмила Антоненко, директор Будинку культури:
Чому б нам не мати власного гідропарку?
—Безсумнівно, це вкрай необхідний та прогресивний крок селищної влади за підтримки депутата обласної ради Наталії Семко . Адже  пам’ятаю ще ці часи коли на озері працював прокатна станція човнів, як в ньому купалися. Це було чудове місце для відпочинку, облаштоване   альтанками.  Як тут гарно відпочивалося! Звичайно ж, озеро було й улюбленим місцем дітвори, та й мої роки пройшли біля нього. Як  добре що його почали відроджувати, адже в селищі немає більше водойм, сподіваюся, що воно знову стане окрасою Коцюбинського, чому б  нам не мати власного гідропарку?

Ганна Настенко, депутат селищної ради:
Озеро було улюбленим місцем багатьох поколінь
—Це озеро було чимось більшим ніж просто водоймою, можна сказати улюбленим місцем відпочинку багатьох поколінь нашого селища. Пригадую, ми не раз перед Великоднем  добровільно прибирали його територію, причому, до цього процесу без особливого примусу долучалися й жителі Коцюбинського, деякі з них навіть висівали насіння трави, садили деревця, тож його береги завжди приємно радували око, були тут і затишні куточки зі столиками. Любили на озері прогулюватися й мами з малечею. Сподіваюся що слава цього чудового місця буде відновлена і велика подяка за підтримку Наталії Семко.

Володимир Бєлов, житель селища:
Ми ходили сюди з Києва
Я тоді жив в районі Академістечка, але вся моя родина знала про це озеро, ми туди ходили купатися, а ще на пікніки. Скажу небагато таких гарних місць є в околицях Києва, де б так гарно дихалося й відпочивалося. Чув що озеро почали чистити, оце дійсно справжня турбота  з боку влади.     

Категорія: Життя селища | Переглядів: 1614 | Рейтинг: 0.0 |

Всього коментарів: 0
Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz