Головна сторінкаСелище  Гостомель

Офіційний Гостомельський інформаційний портал

| RSSЧт, 2024-04-25, 12:03
Меню сайту

Разділи новин
Робота ради [265]
Робота Гостомельської ради
Освіта, наука [115]
Життя селища [367]
Культура, спорт [101]
Робота транспорту [10]
Послуги населенню [64]

Початок » 2013 » Березень » 18 » Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Юридична консультація. На питання громадян відповідає адвокат Павло Оніщенко
Питання:

В мене помер батько. Після смерті виявилось, що він заповів все своє майно не мені - рідній доньці, яка його доглядала до самої смерті, а своїй троюрідній сестрі, яку бачив декілька разів у житті. В мене сумнів щодо дійсності заповіту, оскільки на час його укладення батько вже дуже рідко виходив з дому і мені нічого про заповіт не говорив, а я ніколи не питала в нього про спадщину. Підкажіть як можна визнати заповіт недійсним. Ганна.

Відповідь: 

Відповідно до ст. 1233 Цивільного кодексу України заповіт – це  особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.
Відповідно до ст.. 1247 Цивільного кодексу України заповіт складається у письмовій формі та має бути посвідчений нотаріусом.
Також, при певних умовах, заповіт може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, головним  лікарем,  черговим  лікарем  цієї  лікарні, в разі знаходження особи на лікуванні в лікарні та іншими визначеними в ст.. 1252 Цивільного кодексу України особами.
Відповідно до ст. 1257 Цивільного кодексу України заповіт,  складений особою,  яка не мала на  це  права,  а також  заповіт,  складений  з  порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.  За  позовом  заінтересованої  особи  суд  визнає   заповіт недійсним,  якщо буде встановлено,  що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.
Враховуючи викладене, у Вашому випадку, можливо визнання заповіту недійсним з наступних підстав:
1. Заповіт не був посвідчений нотаріусом або іншою особою уповноваженою на це відповідно до ст.ст. 1251, 1252 Цивільного кодексу України;
2. Батько не підписував заповіт. Для доведення даної обставини в суді за клопотанням позивача (особи яка звертається до суду із позовом) має призначатись судово – почеркознавча експертиза, яка може надати відповідь на питання про те, чи підписував Ваш батько заповіт;
3. Батько на момент складання заповіту не здатний був усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними через хворобливий стан. Для доведення вказаної обставини в суді за клопотанням позивача  має призначатись посмертна судово-психіатрична експертиза. В разі якщо експерти нададуть висновок про те, що батько на момент складання заповіту через стійкий розлад здоров’я не усвідомлював значення своїх дій та ( або) не міг керувати ними, то заповіт буде визнаний недійсним.

Для того, щоб визнати заповіт батька недійсним, перш за все Вам необхідно звернутися до суду за місцем знаходження спадкового майна із позовом про визнання заповіту недійсним, зазначивши одну або декілька підстав перелічених вище.  В ході розгляду справи необхідно заявити клопотання про призначення експертизи або  судово – почеркознавчої або судово-психіатричної. Для кваліфікованого складання позовної заяви та клопотання про призначення експертизи раджу звернутись до кваліфікованого юриста.


Адвокат
Оніщенко Павло Bікторович
Ірпінь вул.Тургенівська, 10 офіс 38
Тел: 61286; 067-700-88-20 
Категорія: Послуги населенню | Переглядів: 951 | Рейтинг: 0.0 |

Всього коментарів: 3
1 Павло  
0
Я не эксперт, но на сколько мне известно? даже если завещание оспорить не удастся, то вы можете претендовать через суд на половину того, что вам бы полагалось при отсутсвии завещания. Т.е если вы наследник первой очереди и вы такой единственный, то на 50% имущества. Если вас 2-е наследников первой очереди то на 25 % и т.д.

3 Vizen  
0
Відповідь коментарям №№ 1 і 2. Доброго дня! Дякую Вам
за коментарі. В своїх коментарях Ви праві і неправі одночасно. Так, статею 1241 Цивільного кодексу України визначено право на обов"язкову частку у спадщині. Але носіями такого права є не просто спадкоємці першої черги, як Ви вказали, а спеціальні суб"єкти: 1) неповнолітні та повнолітні непрацездатні діти спадкодавця; 2) непрацездатна вдова (вдівець); 3) непрацездатні батьки.
Вказані особи спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, якаб належала кожному з них у разі сп
адкування за законом, тобто за відсутності заповіту.


Оніщенко Павло Bікторович

[/r][r]
[r][/r]

2 Павло  
0
Т.к. по нашим законам только договор наследования (а не завещание) позволяет на 100% без всяких "но" передать наследство третьей стороне.

Форма входу

Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук по новинах

Сайти регіону

Статистика

Володимир Захлюпаний © 2007-2012Використовуються технології uCoz